Във фестивала "Лунар" емблематични столични сгради оживяват в различни цветове с 3D мапинг шоу. България се утвърждава като място, което привлича все повече световни артисти. Тази година 24 локации в столицата ще бъдат осветени с инсталации, благодарение на усилията на креативни български специалисти, които се утвърдиха и на световната карта. bTV е медиен партньор на събитието.

„Надяваме се и сме сигурни, че тази година ще бъде още по-впечатляващо. Локациите са двойно повече от миналата година. Включени сме и извън центъра – в търговски център на Околовръстния път. Представяме 32-ма артисти от 12 държави“, коментира Страхил Йорданов, креативният директор на MP-STUDIO.

„Отвъд статистиката по-интересното е, че това са артисти, които работят в различни медии – не само дигитални, и герои, с които сме израснали. Щастливи сме, че представяме художника Любен Зидаров върху фасадата на Народния театър“, посочи още той.

Тази година се заляга на културата. Ще бъдат включени Шекспир, Валери Петров, Текла Алексиева, Петко и Пенчо Славейкови.

„Подготовката тече от септември миналата година. Сега поставяме финалните щрихи. Екипът от една седмица денонощно строи и довършва. Имаме и първи видео шампионат – върху фасадата на Регионалния музей в София. Имаме и апликация, с която тази година зрителите и публиката лесно ще помагат да се ориентират между различните локации. Щастливи сме, че столична община ще улесни движението и ще отцепи отсечки в центъра. Призоваваме и всички посетители да използват метрото, то ще работи до 01:00 часа“, съобщи Страхил Йорданов.

„90% от творбите са правени изцяло за фестивала. Projection mapping-ът е изкуство, което се прави по фасада, по архитектура“, допълни още той.

Второто издание на Фестивала на светлините LUNAR ще се състои в рамките на четири вечери – между 11 и 14 май 2023 г. Артисти от цял свят ще разкажат истории, провокират въображението и изненадат публиката, чрез своите вълнуващи 3D мапинг проекции и светлинни инсталации.

Една от светлинните творби "Ре:модули", която ще представи bTV Media Group, е вдъхновена от социално отговорния бранд "Добрият пример" и ще покаже как рециклирани мебелни материали могат да бъдат изкуство.

LUNAR e частна и независима инициатива на българското студио за визуални ефекти MP-STUDIO. Той се организира в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света Festival of Lights International. Събитието ще се проведе с институционалната подкрепа на Бюрото на Европейския парламент в България, Представителството на Европейската комисия в България и Столична община, под патронажа на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев. 

Достъпът до всички произведения, част от фестивала, е свободен. Програмата на фестивала можете да видите ТУК.