Проблем, за който ви разказахме първо в "Тази сутрин" - лошите условия във фермата за норки край Стара Загора. След нашите материали беше обявено, че подобни ферми у нас ще бъдат забранени. Процедурата вече напредва, а междувременно страната ни подкрепи общоевропейската забрана.

Припомняме, че на видеоклиповете от фермата се виждат мръсни и занемарени клетки, лоши условия за хранене и снабдяване с вода. В малки клетки живеят по няколко норки. Те са хищни животни и когато са поставени в тесни пространства за дълъг период от време прибягват до канибализъм. В клетките се виждат и труповете на умрели животни, които не са премахнати.

Снимка: bTV

Собственикът Иван Ангелов трябваше да вземе участие в „Тази сутрин“, за да каже какво ще се случи с норките, които се отглеждат във фермата, след като екологичният министър Борислав Сандов препотвърди заповедта си за забрана на внос и отглеждане на американски норки в България. Но по независещи от екипа на bTV това не се случи.

След излъчването на материала в „Тази сутрин“ от Министерството на околната среда и водите публикуваха на сайта си проекта за заповед за забрана и отглеждане на норки. До срока за обществено обсъждане – 10 май бяха постъпили 1500 становища, повечето от които „за“ закриването.

Тази заповед може да бъде обжалвана в съда.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!