Ексклузивни кадри, предоставени на bTV, от фермата за норки край Маджерито показват, че животните се гледат в изключителна мизерия.

На видеоклиповете се виждат мръсни и занемарени клетки, лоши условия за хранене и снабдяване с вода. В малки клетки живеят по няколко норки. Те са хищни животни и когато са поставени в тесни пространства за дълъг период от време прибягват до канибализъм. В клетките се виждат и труповете на умрели животни, които не са премахнати.

По думите на Стефан Димитров във фермата в Маджерито се отглеждат 130 хиляди норки в ужасяващи условия. Те се гледат за кожите и се умъртвяват чрез газова камера.

„Храната на норките е смлени отпадъци от производството на пилета на най-голямата компания в страната. Фермата е създадена като кофа за боклук за тази фирма, защото иначе трябва да плащат за унищожаването на отпадъците“, каза Димитров.

Кореспондент на bTV трябваше да разговаря с управителя на фермата за норки, но вместо него беше изпратена Павлина Кузманова, която е председател на асоциацията на норковъдите у нас.

„Фермата в Маджерито е изградена по европейски стандарти. Само през последната година са направени над 15 проверки, но нито една не е констатирала нарушения“, каза Кузманова.

По думите ѝ служителите на фермата полагат ежедневни грижи за животните, тъй като от здравословното им състояние зависи пряко качеството на кожата. Кузманова допълни, че това е единствената ферма, която функционира в момента у нас.

„За жалост малка част от показаното на кадрите действително се приема за нарушение“, каза Димитров в студиото. Той посочи, че управляващата коалиция има заложено в коалиционното споразумение да се приеме забрана за отглеждането на норки у нас.