Лекарите продължават да се борят за живота на детето ударено от мълния в Русе.

Според медиците има подобрение на състоянието му. Детето е изведено от кома, в която бе поставено и диша самостоятелно. Все още е в тежко състояние.

На мястото на трагичния инцидент, където вчера бе бдението, са поставени цветя в памет на загиналото момче.

„Чухме много силна гръмотевица. На входа на терена моят съпруг ме търсеше, за да помогна на децата“, разказа Габриела Върбанова, която е студент по медицина и е една от първите, която е реагирала и оказала първа помощ.

По думите ѝ когато отишла на място видяла двете момченца безжизнени на земята. Лицето на Венци било по-бяло от това на другото. Около тях се били скупчили и повече хора. На другото момче само един от треньорите правил изкуствено дишане. Тя се затичала към него и започнала да му прави изкуствено дишане. Детето започнал да прохърква и усетила съпротивление и разбрала, че има жизнени показатели.

Тя веднага се прехвърлила при Венци. Започнала да прави сърдечен масаж. Той също започнал да прохърква. Молела се да дойде по-бързо линейката, за да му окажат нужната помощ.

Появила се друга жена, която казала, че била лекарка. Върбанова се отдръпнала и след това дошла спешна помощ. Лекарите не продължили реанимацията. Детето не било интубирано. Детето било хванато за крайници и поставено на носилка. Не било обдишано с кислородна маска.

„Според мен Венци даде жизнени показатели, докато му прилагах първа помощ. За мен реанимацията трябваше да се случи на терена и да продължи в линейката. Това е златно време, което е животоспасяващо“, заяви тя.

По думите ѝ всички родители са се опитали да помогнат.