Световноизвестният мюзъкъл "Фантомът на операта" предизвика истински фурор сред българската публика. Легендарната продукция рядко допуска телевизионни екипи в бекстейджа си, но Петя Дикова и операторите Мариан Александров и Красимир Първанов влязоха зад кулисите.

„Имаме 30 минути за грим и после сплитаме косата, за да сложим перуката след това. Лара ще се облече, ще сложим перуката и ще е готова за сцената“, казва Сара, която се занимава с грима и перуките.

„Сега трябва да преобразим актьора, за да си влезе в ролята. Трябва да го преобразим на италианец“, коментира гримьорът Виктория.

За това ще са необходими между 8 и 10 минути.

„Разпявам се много добре и правя вокални упражнения почти до последната минута преди да се кача на сцената. Ние сме като спортисти - атлети на гласа“, споделя Лара Мартинес, актрисата играла най-дълго ролята на Карлота в света.

„Мисля, че голяма част от публиката не разбира какво се случва зад кулисите – което поне за мен е мистерията на театъра – за няколко секунди преобразяваме актьора. Това е като пит стоп на Формула 1 - актьорът влиза, сменя перука, сваля костюм, облича нов, сменя обувки, тръгва“, коментират от екипа на хората, които се грижат за костюмите на актьорите.

„Тук е организиран хаос. За някои сцени имаме едва 20 секунди за смяна на костюм“, посочват още тя.

Според Лара българската публика е прекрасна. „Много се радваме, че имаме 14 напълно разпродадени дати в София. А и Зала 1 на НДК е толкова голяма - играем пред 4000 души всяка вечер. Невероятно е“, казва тя.

За 1 път в България чуждестранна продукция, каквато е "Фантомът на операта" гастролира в напълно преобразената зала 1 на НДК за рекордните 14 напълно разпродадени и вечери.

Според изчисления на организаторите на концертите тук в тези 14 вечери има близо 50 000 българи.„Много специално усещане е да си част от продукция, която е известна навсякъде по света“, казва актьорът Надин Нааман, който се превъплъщава в ролята на Фантома вече 17 години.

„Родителите ми бяха в еуфория, когато ми дадоха ролята. И аз бях напълно шокирана.
Майка ми би идвала на всяко представление, ако можеше. Тя е огромен фен, но живее в Австралия“, споделя Джорджия Уилкинсън, която е в ролята на Кристин.

„Преди известно време ме попитаха - колко път в ролята си произнасям името Кристин. Въобще не си давах сметка. Мислех, че е около 7. Оказаха се 26. Намирам го за любопитно. А и това е най-успешното шоу - в сравнение с „Клетниците“ и другите мюзикъли“, коментира Дъги Картър, който е в ролята на Раул.

„Аз винаги повече съм симпатизирала на Фантома. Когато гледах представлението като дете, нещастието в него винаги е разбивало сърцето ми.  В мюзикъла успяваме да видим малкото тъжно момче - да, той извършва ужасни неща, но почти можеш да му простиш, защото той е такъв в резултат от преживяната болка като дете“, коментира Джорджия Уилкинсън.

„Фантомът на операта е най-продаваният мюзикъл в историята, най-успешната шоу продукция на всички времена“, казва Надин Нааман.

Има дори период, в който мюзикълът генерира повече приходи от „Междузвездни войни“.