„Веднага след безобразното разреждане на паветата, поканихме водещи експерти, които да видят първопричините и да препоръчат технология - така че когато се пренаредят отново, да не се получи същото. Фирмата изпълнител не е получила нито един лев за този участък – това са 206 хиляди лева. Освен това тя е глобена със 100 хиляди лева заради едно увредено паве. Ще бъде нареден пробен, тестов участък на площадката, на която съхраняваме паветата".

Това каза в "Тази сутрин" кметът на София Йорданка Фандъкова.

Няма данни за злоупотреби при ремонта на улица „Граф Игнатиев" в София. Това е установила проверката на ОЛАФ, съобщи още тя.

Столичната община предвижда забрана за паркиране около храм паметника „Александър Невски“.

„За всички е много неудобно, че нямаме бюджет, но благодарение на финансовата дисциплина, която винаги сме имали, особено в условията на криза, без да натоварваме гражданите, на които тя се оказва още по-сериозно, работим, за да можем да имаме още по-висока събираемост и да използваме безвъзмездни средства. За първото тримесечие на тази година имаме с 28 милиона повече събрани данъци, благодаря на гражданите. Очакваме с нетърпение формирането на правителство и приемането на национален бюджет“, посочи тя.

„Има две сериозни предизвикателства – градският транспорт и увеличаването на цените на строителни материали и приемането от Министерски съвет на методиката на индексация“, отбеляза още Фандъкова.

„И ние, и всички останали общини, имаме много конкретни задачи с техническото обезпечаване на секционните избирателни комисии. Длъжни сме да изпълняваме закона и указанията на ЦИК. След последните промени в Изборния кодекс ще се гласува зад паравани, а не в тъмни стаички. Проблемът беше, че нямаше никакви технически параметри за това колко да са високи, накъде да са обърнати и чрез сдружението на общините беше направено запитване към Министерски съвет, но отговорът беше ние да решим какво да правим", обясни столичният кмет.

"Затова написах писмо към ЦИК, за да погледнат сериозно, защото докато те боравят с документи, ние работим с хората, които искам да са спокойни. Взехме решение да използваме елементи от тъмните стаички, които вече имахме, и да бъде оформен параван, който да бъде отворен към комисията. Избирателят ще бъде с гръб комисията и тайната на неговия вот ще остане. А в същото време няма да има възможност да снима или да подменя бюлетини“, заяви Фандъкова.

Тя посочи, че отговор от ЦИК не са получили, но приемат тази липса на отговор за съгласие.

Столичният кмет съобщи, че до края на тази календарна година се 17 очакват нови детски градини. 

"Районите са 15, в девет от тях изцяло е решен проблемът за децата между три и шест години", посочи Фандъкова и допълни, че компенсациите са неприетите деца ще продължат.

"Строителството на метрото също продължава - от "Хаджи Димитър" до "Левски Г". Това е единственият проект, по който се работи по Плана за възстановяване", отбеляза кметът на София.

Тя потвърди, че няма да вземе участие в предстоящите кметски избори.