„В България липсва работна ръка и не е само в туризма. Въпреки че има бежанци, въпреки че има безработни липсва работна ръка. За летния туристически сезон е много сериозно положението“.

Това каза в „Тази сутрин“ служебният министър на туризма Евтим Милошев. Секторът търси 27 000 работници.

„За работниците от Европа вече България не е атрактивен пазар. Затова се обръщаме към работници от Средния изток - от страни като Непал и Бангладеш“, каза той.

„Там направихме изменението на закона, който дава възможности по отношение на продължителността на визите и издаването им. Проблемът с издаването на визи в Средния изток седи с огромна сила“, обясни още Милошев.

„Голям проблем е липсата на спасители и медицински екипи по Черноморието ни. През този летен сезон концесионерите на плажа ще работят по старата наредба – нещо, за което повече от месец се борихме заедно и е голямо спокойствие за стопаните на плажа“, поясни още служебният министър на туризма.

"Цената на труда не е най-големият проблем, защото работодателите са готови да дават много високи пари, за да имат осигурен персонал. Когато нещо е дефицитно, то струва много скъпо. За този сезон работодателите са готови поне с 20% да е увеличението на заплатите във всички професии в туризма", заяви Евтим Милошев.

По отношение на чистотата на водата по Черноморието ни той гарантира, че тя е чиста. Предстои обща акция с МОСВ - ще се вземат проби, които да докажат това.

Между 8 и 10 лева пък ще бъде цената на шезлонг и чадър, каза Евтим Милошев.

По отношение на сигурността по курортите ни МВР ще командирова полицаи по морето. Тази година полицаи от Чехия, Полша, Румъния и Германия ще помогнат за тази цел.