В началото на летния сезон bTV провери какви са условията за къмпингуване в България и в съседна Гърция. Има ли увеличение на цените за почивката на каравана у нас и на Юг, провериха репортерите ни Лора Стаматис и Мариета Димитрова.

В къмпинг край Китен цените са увеличени с 15% и почти няма свободни места. Нощувката в луксозно бунгало за 6 човека от 385 лв. миналото лято сега е 450. Престоят в малките бунгала е с 50 лв. по-скъп – от 250 на 300 лв.

„При кемперстопа имаме увеличение с 20 лв. - от 50 на 70 в активен сезон, извън сезона от 30 на 50. Глемпинг зоната ни е същата цена като миналата година, която е 100 лв. за глемпинг палатка за двама човека настаняване“, каза Петър Петров - управител на къмпинг.

В къмпинга има ресторанти, фитнес, игрища за баскетбол и мини футбол.

Спас Тошев е от заклетите къмпингари.

Снимка: bTV

„Харесва ни устройството и това, че къмпингът е хипер уреден. Спокойствието е гарантирано, вътрешният ред се спазва, никой на никого не пречи. Ходим и до Гърция, сега не мога да си кривя душата, но правим забежки, да го наречем. Предпочитаме си нашето Черноморие“, обясни Спас Тошев - къмпингуващ

На юг от нашата страна, в къмпинг в гръцкото селце Офринио цените са същите като миналата година, но условията са различни - мястото за каравана се отдава само за целия летен сезон и няма опция за по-кратък период, бунгало може да се наеме и за нощувка.

„Цените зависят от местата и започват от 2500 евро и стигат до 4000 евро за целия летен сезон. За бунгалата, зависи от периода, по принцип, цените за май месец са 100 евро на вечер, за юни и септември 120 евро и за юли и август - 150 евро. И в тях може да се настанят до 5 души“, казва Ефи, управител на къмпинг в Офринио.

Снимка: bTV

90% от къмпингуващите там идват от България.

„За нас специално, аз съм от София, много по-изгодно и по-добре е да сме тук. По-близо ни е, 280 км, два часа и половина – три. Условията в къмпинга са разкошни, бани, тоалетни, всичко е подредено, има басейн ресторант, бийч бар. Плажът е отделен, самостоятелен. Не можем да се оплачем“, обясни Красимир.

Гърция посреща туристи тази година с около 35% по-високи пътни такси, а почиващите отчитат и леко повишение в цените в ресторантите. Близостта с България обаче продължава да привлича българите, въпреки по-високите цени.