Четирима представители на партии и коалиции, които са част от гражданската квота в съответните листи, се включиха в поредния предизборен дебат в студиото на „Тази сутрин”. Един срещу друг застанаха Велизар Енчев, кандидат за евродепутат от БСП; Андрей Слабаков, кандидат за евродепутат от ВМРО; Кольо Парамов, кандидат за евродепутат от "Воля" и Мария Пиргова, кандидат за евродепутат от движение „Заедно“.

Защо се включват в надпреварата?

Мария Пиргова: Движение „Заедно” е една центристка коалиция от професионалисти и хора, които не са участвали досега във властта. Искаме да внесем повече професионализъм и единство в българското общество.

Андрей Слабаков: Реших да се включа в тази битка, защото ми омръзна толкова години да бъда зрител на един филм със заглавие „Европейски съюз”, в който не мога да разбера режисьорът ли е кофти, сценаристите ли не стават за нищо. Някой очевидно е сбъркал кастингът, гледайки какви неща се правят в Европейския парламент. От гражданската квота на ВМРО съм, мислим в една посока и никой не ми е поставял никакви условия.

Снимка: Ладислав Цветков

Велизар Енчев: Приех поканата на Корнелия Нинова да бъда част от гражданската квота, за което съм страшно благодарен, защото това ми дава възможност да участвам в първата сериозна битка за прекратяването на авторитарния режим на Бойко Борисов и ГЕРБ. Битка, която ще доведе до реставрация на демокрацията в България, която през тези 10 г. беше унищожена от организираната престъпна група ГЕРБ.

Кольо Парамов: За разлика от моите трима колеги, които са от гражданска квота, аз представлявам в коалицията „Воля – Българските родолюбци” Обединена социалдемокрация. Надявам се, че този път ще обявим края на първия етап на прехода и трябва да видим по какъв начин той ще продължи в европейския модел.

Кои ще бъдат каузите им в ЕС и какво ще променят като евродепутати?

Мария Пиргова: След повече от 10 г. присъствие в ЕС там трябва да отидат професионалисти, защото хора, които не познават механизмите на политиката, струват много скъпо на държавата. Българското правителство и депутатите в ЕП трябва да бъдат взаимосвързани и да работят за едни каузи. Това, което ще направя първо, е относно Шенген. Там не само не сме включени, но и отхвърлени. Накрая няма да влезем и в еврозоната.

Снимка: Ладислав Цветков

Андрей Слабаков: Едно от нещата, които най-много ме интересуват, е как да се премахне неграмотността в европейски план. Това са милиони неграмотни, които са лесно манипулируеми и които могат да бъдат купени лесно. Това не е само български проблем, той е в цяла Европа. Друго, което ме вълнува, е как да бъдат премахнати гетата. Трето – за култура никой не говори, което е много странно.

Велизар Енчев: Първата ми работа ще бъде да подкрепя и да лобирам за избора на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор, тъй като само тя може да вкара в затвора хора от организираната престъпна група ГЕРБ или поне да им потърси отговорност. В рамките на диалога ЕС-Турция ще се боря за специална декларация, с която ЕП призовава Турция да изпълни своите задължения към тракийските бежанци. На трето място – падане на санкциите срещу Руската федерация. На четвърто – ще настояваме за създаването на фонд за демографски застрашените страни и България да бъде най-големият получател на субсидия от него.

Кольо Парамов: Нашата кауза е една основна – заедно срещу грабежа. Математическият модел до момента изчислява, че този път в ЕП ще влязат по не повече от четирима депутати от големите партии. Останалите трябва да бъдат хора от другите формации, за да няма такава зависимост от двете големи партии. Ние трябва да вкараме няколко основни проблема там и да защитим интереса си по отношение на парите, които трябва да получим.

Корупция и контрол на евросредствата

Мария Пиргова: В България липсва контрол. Европа вече знае, че ние страшно много лъжем, че непрекъснато пропускаме процедури. Европа не е виновна за нашата корупция и не ни помага в това отношение. Това е наш проблем и трябва да оправим институциите у нас и тогава вече Кьовеши ще има на какво да се опре.

Андрей Слабаков: Трябва контрол отвън за евросредствата. Ние сме шампиони по корупция на всички нива. В Европа също има корупция, но тя е по високите етажи, докато у нас е навсякъде. Трябва да има по-здрав контрол и това трябва да се свърши в ЕС. Влизат едни пари у нас и настъпва един хаос – никой не знае къде са отишли.

Велизар Енчев: Имаме най-корумпираното правителство в ЕС. Европейската сметна палата прави одит на евросредствата, изразходвани за българските пътища. Това е невероятен шамар за българското правителство.

Снимка: Ладислав Цветков

Кольо Парамов: Идва времето, когато ще разберем за много хора всичко. Ако не предизвикаме тази ситуация в този състав на ЕП, блокираме изцяло държавата.

Бедността у нас

Мария Пиргова: Това в ЕП не може да бъде решено. Може би България не е най-бедната страна, защото 40% от икономиката е сива. Никой не знае колко милиарди имат управляващите.

Андрей Слабаков: Редно е да приемем еврото, за да се разбере колко всъщност нещата не са добре. ЕС трябва да ни подпомогне, както държавата се опитва да подпомогне Северозапада, който е най-зле. Освен това сме външна граница на ЕС и да си плащат, че пазим.

Велизар Енчев: Една от основните точки е да има минимална работна заплата и минимална пенсия, но не в абсолютни стойности. Да няма доходи в ЕС, по-ниски от прага на бедност в съответната страна. Не може в България прагът на бедност да е 360 лв., а да има заплати и пенсии под тази сума.

Кольо Парамов: Ние моделирахме вариант през 2010 г. и Дянков не се съгласи. Румъния взеха 22 милиарда на 0,8% лихва от Световната банка и решиха фундаментални проблеми в развитието си. Ние трябваше да вземем 10 милиарда тогава.

Снимка: Ладислав Цветков

България в Шенген и еврозоната

Мария Пиргова: Нашите управляващи не искат да влезем в еврозоната, защото ще контролират банките. Офшорките ще трябва да се премахнат.

Андрей Слабаков: Трябва да влезем в еврозоната.

Велизар Енчев: Няма да бъдем приети в Шенген заради голямата корупция на високите етажи на държавната администрация в България, включително и в силовите институции, включително „Гранична полиция”. Ние трябва да се борим да влезем, но преди това трябва да реформираме вътрешната си система. „Да” на еврозоната, но не сега. С този БВП това не може да стане.  

Кольо Парамов: Еврозоната е най-важният въпрос по отношение на паричното равновесие на българския гражданин. Не можем повече безконтролно да изнасяме милиони долари навън, не можем да крадем по такъв безобразен начин.

Политологът Стойчо Стойчев и експертът от Института за дясна политика Николай Ценков коментираха предизборния дебат.

„В Европейския парламент бихме имали полза от такъв тип говорене и такъв тип сблъсъци”, на мнение е Стойчев.

Според него оценката на Мария Пиргова е била най-трезва и е била най-подготвена по отношение на работата на европейските институции.

„Останалите кандидати се плъзнаха по ръба на националната политика, особено в случая с Велизар Енчев, който през цялото време повтаряше ГЕРБ и Бойко Борисов. Той показа идеята на Корнелия Нинова да се бори с правителството и да не се говори абсолютно нищо за Европа”, коментира още политологът.

Николай Ценков от своя страна нарече дебата „клиширан”.

„Кандидатите се опитаха да използват по-атрактивен език, но нямаше нито една голяма тема, която да е в европейския дневен ред. Никой не спомена, че европейската прокуратура няма да заработи по-рано от 2021 г. Нейните правомощия са сведени само до няколко вида нарушения. Тя ще разследва измами по ДДС, пране на пари и еврофондове, което не засяга всички проблеми в нашата правосъдна система”, коментира Ценков.

Промяната Европа“ е поредица от журналистически материали, посветени на мястото на България в Европа и предстоящия евровот. Проектът е израз на стремежа на редакцията с най-високо доверие в България да даде на зрителите на bTV пълна и обективна картина за процесите, които определят посоката и качеството на живота на хората и ще се реализира в ефира на новините и актуалните предавания на bTV и bTV Radio, както и в специална секция на btvnovinite.bghttps://btvnovinite.bg/PromyanataEvropa