Преди седмица стана ясно, че Светият синод не даде своята благословия за изнасянето на артефакти от Националния църковен историко-археологически музей и Църковно историческия и архивен институт при Българската патриаршия за изложбата в Лувъра.

„Това е една последователна политика на Светия синод в последните години. Много рядко даваме разрешение за изнасянето на артефакти от нашите музеи в чужбина поради множество причини. Една от тях е, че хората на запад не възприемат иконата като нещо, на което човек се покланя, ако имат като произведение на изкуството. За православния човек това винаги буди безпокойствие“, обясни мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия синод.

„Разгледахме писмото на министъра на културата и внимателно обсъдихме въпроса. Отказахме много преди да се сформира скандала – още на 20 януари. Събитията след това се развиха по-гръмко“, каза още той.

„През лятото е идвал представител на Лувъра в София. Много от ведомствата, които са пряко подчинени на министъра на културата, също са дали предварителен отказ, тъй като е имало неясноти по отношение на изложбата. Не само за темата й, а и за това как ще бъдат подбрани артефактите и как ще бъдат застраховани. Отново повтарям – решението на Светия синод е принципно и то остава непроменено“, каза епископ Герасим.

„В сегашната учебна програма изучаването на религия не е задължително, така че децата избират. За първи път от 70 г. Светият синод издава учебници по религия. Концепцията на МОН е децата да имат възможност да избират каква религия да изучават. Досега имаше само помагала“, обясни епископът.

По думите му практиката показва, че децата, които изучават религия, са по-малко агресивни и много по-отстъпчиви.

„Надяваме се с учебника и с разширяването на възможността да се изучава православие и християнство, добрите плодове ще станат повече“, допълни говорителят на Светия синод.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!