Никой български производител не изнася оръжия нито за Украйна, нито за Русия, каза в „Тази сутрин“ Емилиян Гебрев, оръжеен производител и търговец.

„Ние нямаме към днешна дата каквото и да било отношение по въпроса. От 2014 г., когато бяха Минските споразумения, за тази дестинация по никаква причина не е изнесено и едно войнишко копче“, заяви Гебрев.

По думите му търговията с оръжие е най-контролираната и регламентираната дейност.

„Комисия контролира експорта на оръжие и боеприпаси. Те са хората, които взимат съответните решения политически. Това се контролира от митница, полиция, държавна агенция, национална сигурност“, посочи той.

„Групата заводи, които са в състава на фирма „Емко“, се занимават с така наречените планови доставки за страна като Индия и Алжир. Имаме планови доставки и към други страни - Полша, Чехия, Словакия, Словения, Литва. Това са нашите пазари“, каза още той.

„Никога за Русия аз не съм изнасял, откакто е основана компанията през 1992 г. до ден днешен“, категоричен беше Гебрев.

Той обаче припомни, че сме били част от Варшавския договор.

„По тази линия като производители ние имахме своите задължения и сме доставили тогава навремето оръжия за бившия Съветския съюз. Навсякъде във всичките бивши републики има български боеприпаси и въоръжение“, обясни той. 

„На това технологично ниво се развиват и военните действия, с изключение на някои високотехнологични оръжия, които те са си ги имали по линията на така наречената Съветска армия“, коментира Гебрев. 

„България е член на Алианса, ние трябва да се подчиняваме на така наречените колективни решения. Там присъстват министър-председателят, министърът на отбраната и президентът“, припомни още оръжейният търговец.

„Аз имам много случаи, в които съм отказвал доставки, имам канселиран съществуващ договор за доставки към страни от Близкия Изток. При подписан договор, при започналото производство ние го прекратихме и понесохме доста загуби, но все пак трябва да има и морал в това време“, обясни още Емилиян Гебрев.