„С предложеното споразумение се запазва статуквото в електроенергийния сектор – създаване на механизъм за подкрепа на въглищните централи, който и в момента е в сила чрез различните схеми за субсидиране, така че те да могат да оцелеят. В момента нито една въглищна централа не би трябвало да е на пазара, тъй като произведената електроенергия от тях е с 6 пъти по-висока цена от тази на АЕЦ „Козлодуй“, коментира в студиото на „Тази сутрин“ Мартин Владимиров, енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

„Предложеният механизъм за подкрепа не би трябвало да съществува в европейското право след 1 януари 2025 година. На практика това споразумение е поредна лъжа към миньорите и работниците в електроенергийния сектор, че секторът ще бъде спасен. Това е подвеждане и на обществеността и това ще има сериозен удар върху интереса на България да получи средствата от Плана за възстановяване“, добави той.

„Въглищната електроенергия в България оскъпява електроенергията с около 20-25%. Постепенното излизане на въглищните централи до 2030 година означава, че цената ще се понижи. Няма причина изкуствено да финансираме тези централи със средства от бюджета, които трябва да се финансират мерки за намаляване на енергийната бедност, трансформация на икономически модели, декарбонизация. Ние какво правим? България продава квоти въглеродни емисии на европейския пазар и с тези средства субсидира въглищни централи. От 2025 година това става абсолютно невъзможно. Подобно споразумение дава индикации на ЕК, че ние не сме готови за либерализация на пазара, което е една от ключовите реформи в Плана за възстановяване. Това поставя на карта всички средства от него“, категоричен е Мартин Владимиров.

„Всеки ТЕЦ ще се пазари с властта дали може още малко да поработи. Никой няма да се грижи за чистота на въздуха или каквото и да било“, посочи Емил Димитров, бивш министър на околната среда и водите кабинета „Борисов 3“.

„Не съм крайно зелен. Зелен съм. Аз съм за чиста природа. През последните години топлоелектрическите централи не инвестират. Казват, че инвестират, но не го правят, а сега никой няма да инвестира в чистота на въздуха, защото ще ги закрият до 2 години. Нито едно от нещата, които искат миньорите, не се случи. Капацитетът – явно ще си умрат бавно. Работните места – те отидоха, казаха какво искат. Не получиха нищо, щастливи се подписаха и си тръгнаха. Успяха да ги излъжат и то качествено. От този момент нататък те са разбити помежду си. Тази тема ще бъде затворена. Никой не е обещал за капацитета. Териториалните планове няма да се изтеглят – някой щял да води разговори, някъде си някога. Всичко остава, както преди стачката. Мачът е свирен“, подчерта бившият министър.

„Планирано е АЕЦ „Козлодуй“ да захранва в единия край на България, а „Мариците“ - в другия. На по-ниската система е решено, че ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ „Варна“ ще допълват в случай на проблем. ПАВЕЦ „Чаира“ в момента не работи. Вързана е Северна с Южна България и има пръстен. Нали разбирате, че преносната система съществува, но няма да има кой да сложи в нея ток. Това означава, че има жици вкъщи, но по тях не идва ток“, обясни Емил Димитров.

Според Мартин Владимиров тази система е създадена за по-високо ниво на потребление, а през следващите години то ще намалява.

„Да са живи и здрави всички изследователи. Аз нямам претенции да съм най-големият експерт. Без тази карта ние не можем. Всичко трябва да функционира в цялост. Когато оттук не подаваш ток, ще трябва от Турция, от Гърция, от Северна Македония, от Сърбия или от Румъния да дойде. Като закрием ще трябва от чужбина да внасяме и цените ще са много по-високи“, отговори Димитров.

„Това изобщо не е вярно и се налага дезинформационно послание от групи, които имат икономически интерес за запазването на статуквото. Около въглищните централи има неформални икономически кръгове. Ако има внос, това няма да оскъпи, защото производството в Гърция е по-евтино от това в България. Българските централи са най-скъпите в Европа“, коментира Владимиров.