Целта на Доналд Тръмп беше да разклати опонента си Джо Байдън и да докаже публично чрез изваждането му от равновесие, че той не е подходящ за позицията президент на САЩ. Байдън обаче не влезе в клопката. Той изкара пълноценно и добросъвестно дебата.

Това заяви бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова във връзка с изминалия телевизионен дебат между кандидатите за държавен глава на Съединените щати Джо Байдън и Доналд Тръмп. В рамките на 90-минути двамата спориха по различни теми, сред които коронавируса, расизма и Върховния съд.

За „Тази сутрин“ Поптодорова обясни, че от 25 години следи дебатите, но не е виждала подобен „хаос“ досега. Според нея едновременно са вървели три разговора - този между Тръмп и Байдън, като внезапно се е състоял и спор между Тръмп и модератора от „Фокс нюз“ Крис Уолъс.

Третият разговор, който тя смята за важен, е бил този с избирателите. По думите ѝ Байдън е успял да го реализира.

Поптодорова отбеляза, че отговорите на ключови въпроси са били тревожни при снощния дебат – дали президентът Тръмп ще се разграничи от организацията на белите супремасисти и дали кандидатите ще овладеят поддръжниците си в дългия период, в който ще се проверяват бюлетините по пощата.

Тя обясни, че Джо Байдън е бил свенлив по отношение на събитията и протестите в Портланд, защото това са потенциални негови избиратели.

„Коронавирусът вървя като нишка през цялото време. Това беше една от тезите на Байдън – че Тръмп се е провалил в справянето с COVID-19. Друг спор беше кога и къде да се отвори икономиката“, заяви тя.

Според нея предстои да стане ясно как събитието се отразява на твърдите ядра, но и на все още колебаещите се. По думите ѝ дебатите са, за да бъдат преценени личностите.