"Няма как да се преодолее недоверието в изборния процес и политиците в обществото в настоящия момент, защото това може да стане само чрез пряката комуникация, а тя в момента е невъзможна".

Това коментира в "Тази сутрин" политическият психолог проф. Антоанета Христова.

„Откакто се започна тази битка между политиците, това предпоставя недоверие в обществото, защото то се поляризира“, каза още тя.

Според нея, ако се отвори Изборният кодекс, ще се засили сблъсъкът и това съвсем ще отврати избирателите.

Според политолога доц. Мария Пиргова дебатите за изборния процес не са закъснели, още повече че много от тези въпроси, сред които изчистването на избирателните списъци, са били поставяни и преди от неправителствени организации.

Политологът заяви, че още по време на протестите през лятото българите в чужбина са споделили с какви проблеми се сблъскват, когато искат да упражнят правото си на глас и тогава още е можело да се помисли за гласуване по пощата, както и за мерките за провеждане на изборите при пандемията.

"Все пак от тези дебати има полза, защото се повдигат тези въпроси и решенията могат да бъдат приети за следващите избори, а те може да са по-скоро, отколкото очакваме според експертите", каза Пиргова.

Проф. Христова също смята, че „не ни очакват спокойни дни“ и заяви, че не може да прогнозира дали следващият парламент ще изкара мандата си, но трябва да има „промяна на поведението на партиите“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!