Депутатите в спор за промените Изборния кодекс. Вчера на правна комисия се стигна до първи спор по предстоящите изменения, а именно за това, че се възлага на ЦИК да създаде правила, които да съхранят живота и здравето на всички участници в изборния процес - членове на СИК, наблюдатели, избиратели.

Според опозицията ЦИК се товари с несвойствени функции – да действа като служба по здравни или дори полицейски въпроси. Според БСП трябва отговорността да е на Министерството на здравеопазването.

От ГЕРБ обясниха, че трябва да има взаимодействие между комисията и здравното министерство.

„Надявам се между първо и второ четене да има съгласие по този въпрос, техническият въпрос и много важен. Трябва да се намери възможно най-добрият начин за този тип гласуване. Дано да е само за тези избори, а пандемията да отмине до президентските“, коментира Тома Биков от ГЕРБ.

От опозицията пък искат видеонаблюдение на броенето на бюлетините и попълване на протоколите.

Според ГЕРБ това е невъзможно, защото има 12 000 секции.

"По отношение на промените, за които БСП щедро разказват, имат къса памет, можеха да ги направят по времто на Орешарски, когато сме го говорили. Ние това го разказваме от 20 години. Голям проблем е със списъците, но отново предизборно никой не иска да го решава. Нито ние като управляващи успяхме да убедим ГЕРБ, нито БСП, когато управлява, въведоха такава активна регистрация", коментира Александър Сиди, "Обединени патриоти".

Той бе категориче, че няма как да има гласуване по пощата "20 дни преди приключвае на мандата на това събрание."

Вижте още във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!