„Би трябвало аз да вземам решение за своите органи и своето тяло. Решението ми трябва да се с по-голяма тежест от това на роднините” – това заяви Весела Настева от Съюза на трансплантираните във връзка с предложението на Министерството на здравеопазването кръстосаното донорство да бъде разрешено у нас.

Снимка: btvnovinite.bg

За „Тази сутрин” експертът обясни, че е важно да има изявено желание или нежелание за донорство, но не смята, че крайното решение за това дали органите да бъдат дарени след смъртта на човек, трябва да се взима от близките.

Адвокат Христина Николова подчерта, че нито изричното съгласие, нито изричното несъгласие за даряване на органи няма да сработи. Като основна причина тя също изтъкна текстовете, в които крайното решение се взима от роднините.

Снимка: btvnovinite.bg

„Когато човек не иска да е донор след смъртта си, то той ще направи всичко възможно, за да покаже волята си. Когато иска, обаче, той намира хиляди причини, поради които не го прави”, допълни Николова.

Освен това поясни, че всеки пълнолетен човек трябва сам да взима решения и няма как да се иска мнението на роднините му.

Вижте още във видеото!