Поредица от тежки криминални престъпления само в рамките на няколко дни се превърнаха в централна тема в дневен ред. Обществото беше ужасено от убийството на 7-годишно момиченце в сливенското село Сотиря.

Не съществува никаква система за превенция на такива престъпления. Това заявиха в студиото на „Тази сутрин” експертите по сигурност Тихомир Стойчев и професор Николай Радулов.

Според тях ужасяващото престъпление е можело да се предотврати, предвид че арестуваният за деянието и направил самопризнания Мартин Трифонов е имал криминална история и досие.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако беше отделена една минимална част от средствата, които бяха хвърлени за неговото издирване, за да бъде наблюдаван този човек, нямаше да се стигне до убийството”, категоричен е Николай Радулов, според когото в последно време сме свидетели на много показни акции с малко ефект.

Всички големи криминални случаи, които са приковавали вниманието на обществото през последните години, са извършени от хора, които са били осъждани и е трябвало да бъдат наблюдавани след излизането им от затвора, заяви Радулов и допълни, че в момента има 700 осъдени, които властта не знае къде са.

Проблемът е, че в малките населени места няма полицейско присъствие, а в големите градове пък органите на реда са претоварени, смятат експертите. 

Всичко това се случва заради „неправилно управление на МВР”, смята професор Радулов.

Престъпниците и насилниците в малките населени места обикновено са известни на всички, а полицаите трябва да ги следят, говорят с тях и да ги контролират, смята експертът.

„Криминализацията на обществото се задълбочава”, заяви Тихомир Стойчев и отбеляза, че на това се обръща малко внимание, а има увеличение на сексуалните престъпления.

Снимка: btvnovinite.bg

„За последен път при министър Валентин Радев се показа скока с 10% на сексуалната престъпност”, каза Стойчев, който заяви, че едва сега в България е започнало да се говори за някои варианти за справяне с този род престъпления като химическата кастрация, която отдавна се ползва в много държави.

Стойчев отбеляза, че блокадата в Сотиря е била неефективна, предвид че Мартин се е прибирал вкъщи.

Това е показателно, че „падна нивото на хората от системата, които са в близост до криминалния контингент", категоричен е Стойчев.

Мартин Трифонов осъзнава какво е направил, но го осъзнава заради последствията, които му се стоварват и той съжалява повече за своята съдба, а не толкова заради извършването, смятат експертите.

Обвиненият за бруталното убийство е бил изключително маргинализиран и беден, нямал е дори телефон, а по време на изтърпяването на първата си присъда вероятно е преживял ужасни неща, смята Стойчев.

Има случаи, когато вече блудството се свързва в съзнанието на извършителя със секса, отбеляза Радулов.

Двамата експерти отбелязаха и факта, че родителите не възпитават децата си да се предпазват от опасностите.

Другият голям проблем е, че няма и система за контрол и социализация на изтърпелите наказания в затворите, за да не се връщат към престъпленията.