„Венецианската комисия ни каза две неща. По отношение на дългите предложения, свързани със служебно правителство и инспектората има повече бележки. Липса на мотиви, без проведено предварително обществено обсъждане и без оценка на потенциалното въздействие. Добре е бележките да бъдат прочетени внимателно и да бъдат взети предвид без емоция, да бъдат направени обществени обсъждания“.

Това каза преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова в предаването „Тази сутрин“.

Според политолога Румяна Коларова също е необходимо да има обществено обсъждане на предложенията за промени в Конституцията. 

„Липсата на оценка въздействието на законодателните актове е факт. По-голямата част от промените в рамките на Конституцията, особено за съдебната система, са правени без цел и посока, на зиг-заг. Желанието да се взима решение след обществени обсъждания не е отличителна черта на това мнозинство, особено на кабинета. Имаме проблем с въглищните централи, това е практика в България – когато имате труден проблем, политиците ги е страх да го поставят за обществено обсъждане“, каза проф. Коларова.

Според журналиста Асен Григоров обаче предложенията за промени в Конституцията не са правени без цел и посока.

„Целите са много ясни – да се постигне ефективна работа на съдебната власт, което досега не е факт. Хората знаят, че няма правосъдие. Доколкото има – то не е бързо, не си изпълнява целите. Тези два месеца са за това – да се обмисли, да се внесат корекции и да се направят обществени обсъждания“, каза Григоров.

Според Александър Симов основната причина за постигането на компромис между първите две политически сили са били конституционните промени. 

„Основното обяснение за легитимирането на фигура като Делян Пеевски като говорител на това управление беше именно, че ДПС ни трябват. Приемат го хора, които направиха кариера, плюейки по Делян Пеевски. Смятам, че премиерът на България е той. Когато Денков каже нещо, не е сигурно, че ще стане, но когато Пеевски вземе отношение, нещата се случват“, коментира Симов.

По думите на Асен Григоров протестите на енергетиците имат връзка с искания вот на недоверие към правителството.

„Най-ненадейно тези хора, които останаха на АМ „Тракия“, ще правят национален протест и най-случайно той се оказва в четвъртък, когато е вотът на недоверие. Лесно е да се събере две и две. Дава отговор на много въпроси: защо се прави вотът, защо е вдигнат протестът и защо част от протестиращите се оттеглиха и остана друга част“, допълни Григоров.