Има проблем с мигрантите, но това не означава, че държавата не може да се справи с проблема. Около това становище се обединиха експертите по национална сигурност Валентин Радев и проф. Николай Радулов в „Тази сутрин“.

„Очевидно е, че битката с трафика на мигранти е загубена, но не е вярно това, че държавата не може да се справи. Имало е време, когато държавата се е справяла с този проблем“, каза Валентин Радев, бивш министър на вътрешните работи.

Според него проблемът се задълбочава през последната една година и половина.

"Поддържането на граничното съображение е оставено на полицията и армията. Армията обаче е ангажирана с други неща. Полицията – също. Има обаче строителни фирми, които могат да поддържат оградата", смята още Радев.

Той предлага да се плаща на областните управители, а те да си плащат на фирмите, които да ремонтират граничното съоръжение при разрушаване на неговата цялост.

„Ако вас ви боли зъб, не ходите на дерматолог, а на зъболекар. Същата работа е и тук. Полицията и армията се хвалеха, че го поддържат. Виждаме как го поддържат – с колани, с камъни и с подръчни средства“, коментира още Валентин Радев.

„Голям проблем е и командироването на полицаи от вътрешността на страната към границата. Чисто технологично се прави изчисление колко души са необходими на граничната полоса и те са определен брой. Тези, които недостигат, се командироват от вътрешността на страната“, каза проф. Николай Радилов, бивш главен секретар на МВР и експерт по национална сигурност.

Според него корените на проблема са от 2004-2006 г. тогава положението е спокойно и се взима решение да се намали гранична полиция. Тогава много специалисти са пенсионирани или преквалифицирани.

„Сега имаме голям проблем. Виждате, че министърът иска да назначи около 1600 души, но те не могат да бъдат назначени наведнъж, а и трябва да бъдат обучени“, отчете още Радулов.