Искри възникнаха в управляваща коалиция заради АЕЦ "Белене". Причината беше изказване на премиера Кирил Петков, че проектът няма да бъде реализиран ,което предизвика реакция от БСП.

За и против реализирането на проекта АЕЦ „Белене“ дискутираха бившият изпълнителен директор на БЕХ Валентин Николов и енергийният експерт от БСП Таско Ерменков.

Снимка: btvnovinite.bg

„Изненадан съм, че някой трябва да обяснява думите на управляващите. Лично мен ако питате, ако трябва да се избира между двата проекта трябва да се стри в АЕЦ „Козлодуй“. Предимството му, което изтъкват повечето експерти е, че АЕЦ „Белене“ ще трябва да се зарежда с гориво от „Твел“, руско ядрено гориво. Смяната му впоследствие ще е много трудна и ще отнеме години, а АЕЦ „Козлодуй“ е с гориво от „Уестингхаус“ или друго алтернативно гориво. Построяването на една АЕЦ е като дългогодишен брак. Не знам доколко е добре да се обвързваме с Русия в настоящата ситуация и наличието на напрежението с НАТО“, коментира Валентин Николов.

Снимка: btvnovinite.bg

„БСП винаги е твърдяла, че трябва да се построи АЕЦ „Белене“. Там са направени големи инвестиционни разходи вече. Така ще имаме и една диверсификация на ядрените мощности. Така ще има и по-малко загуба на електроенергия по мрежата“, каза Таско Ерменков.

Той е категоричен, че няма „искри в коалицията, а само жужене“ по темата: „Естествено ако независимият доклад, който се очаква, е в полза на АЕЦ „Козлодуй“, БСП няма да се обяви срещу него“.

Според Николов вече има достатъчно доклади в полза на АЕЦ „Козлодуй“, още повече че АЕЦ „Белене“ няма разрешително за строеж, а в Козлодуй вече имаме ОВОС.

"Важното е, че всички са съгласни, че България трябва да има още атомни общности", отбеляза Ерменков.

Снимка: btvnovinite.bg

Валентин Николов е на същото мнение и посочи някой данни за увеличение на потреблението на ток през следващите години, които показват необходимостта от нови реактори. 

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!