Няма конкретен победител в дебата между Сергей Станишев и Андрей Ковачев. Около тази теза се обединиха социологът Кольо Колев и политологът Димитър Ганев в коментар в „Тази сутрин” след края на предизборната битка.

„Ако кажа, че има тотален победител в проведения дебат, просто веднага ще бъда охулен, псуван и заклеймен отвсякъде. Ако Андрей Ковачев говори пред млади юпита или млади хора с добре платена работа, той е безспорен победител. Той говори за икономика, за експорта – как има 1 милиард експорт, увеличава 17 хиляди работни места, растеж в икономиката, как България е хубаво място за правене на бизнес", коментира социологът Кольо Колев. 

"Ако говорим за 2-та милиона, тези 42 процента, които са на границата на мизерията, тогава безспорен победител е Сергей Станишев, тъй като в неговите думи се долавя и това е характерно за левицата като цяло, живия човек, проблемът на малките хора, проблемът на бедните и старите. Друг е въпросът до колко са реални действията”, обясни Колев.

Според политолога Димитър Ганев дамата участници в дебата са най-подготвените в двете листи – на ГЕРБ и БСП. Според него са усвоили „брюкселското” говорене. А темите в дебата едва ли вълнуват избирателите, смята още той. 

„Преди всичко аз не мога да откроя някой победител в проведения дебат между Андрей Ковачев и Сергей Станишев. Това беше най-тежката артилерия на листите на ГЕРБ и БСП, без съмнение може би най-подготвените в двете листи. Впечатление ми направи още в началото дебатът, който се водеше на европейска тема, която беше типичния ляво-десен сблъсък в Европа, а именно преразпределение срещу финансова дисциплина. И двамата участника в дебата се справиха много силно". Това каза от своя страна политологът Димитър Ганев.

Вижте още какво казаха анализаторите във видеото.