В България честотата на донорството все още под средната за Европа, обясни доц. Васил Михайлов в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Трябва да се засилят регулаторните функции на Агенцията по трансплантации и тя да може да осъществява контрол на всички пациенти с мозъчна смърт и да се търсят активно донори, посочи и доц. Ивелин Такоров.

Доц. Ивелин Такоров и доц. Васил Михайлов са част от екипа по трансплантология към ВМА. Повече от 10 години след първата чернодробна трансплантация в клиниката, те успяха да докажат, че подобен тип операции не са в сферата на научната фантастика.

Участието на лекарите трансплантолози Васил Михайлов и Ивелин Такоров е част от „Седмица на Духа“. След успеха на първото издание на поредицата през декември 2015, тя се превърна в традиция в дните около най-светлите български празници, какъвто е и 1 ноември - Денят на будителите. В рубриката екипът на „Тази сутрин“ насочва светлините на прожекторите към хората с кауза и послание и непреходните житейски въпроси.

Темата с трансплантации стана болезнено актуална след няколко смъртни случая на хора – които починаха, чакайки белодробна трансплантация. Сега се говори за екипи, които ще се обучават не само в операцията, но и в поддържането на живото на пациента.

В последните години всички донори са от центровете във Велико Търново, Варна и Бургас.

„Влизането в Евро Трансплант няма да реши проблема с донорството. Тази организация е създадена за да могат да си колаборират трансплантационните центрове и ако няма подходящ реципиент в дадената страна, този орган да не се похабява, а да може да бъде трансплантиран на друго място. На всякъде броят на чакащите е много по-голям от броя на донорите. Един донор може да спаси повече от един човешки живот”, заяви още доц. Васил Михайлов.