България даде ясни сигнали, че е силен съюзник в НАТО и се развива възходящо като икономика. Бизнесът е подготвен и добре структуриран, а политиците трябва да представят постиженията на страната, така че те да са ни силната карта по пътя към безвизов режим със САЩ. Това заяви в студиото на "Тази сутрин" Даниел Киряков от Американската търговска камара в България.

Експертът обясни, че сред основните теми на предстоящата среща между американския президент Доналд Тръмп и българския премиер Бойко Борисов ще са енергетиката и модернизацията на българската армия.

Освен това подчерта, че ще бъдат обсъдени и ключови сектори като дигиталната трансформация, киберсигурността и по-добрия обмен в образованието.

„През последните няколко години България не е скрита за инвеститорите и политиците в САЩ. Инвестициите са много по-големи, отколкото преди време”, обясни Киряков.

Той беше категоричен, че енергийната независимост на страната е част от националната сигурност, т.е е важно да има диверсификация на петролните, газови и енергийни източници.

Освен това изтъкна, че американски енергийни експерти са заявили участие по изграждането на АЕЦ „Белене” - желание, което преди не се е наблюдавало.

„Сделката за изтребителите F-16 не е просто покупка. В момента имаме възможността не само да изхарчим 2% за армията, но и да вдигнем стандарта на въоръжените ни сили”, коментира още той.

По думите му Борисов ще е първият български държавник, който посещава търговската камара в САЩ. Според него това се дължи на добрите отношения на камарата у нас с българското правителство и институциите в САЩ.

В търговската камара на САЩ членуват 3 млн. частни бизнеса. Тя е диалогичния партньор с американското правителство за всички теми, касаещи бизнеса.

„Ако САЩ е шеста по инвестиции у нас, то това означава, че имаме кадърни хора, които да вършат ценен труд и произвеждат продукт с висока добавена стойност”, обясни Киряков

Според него съчетанието на високите технологии и знанието е бъдещето на България.

Вижте още във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!