„По принцип, който държи въздуха, той налага и стратегията – работи от позиция на силния“.

Това каза в "Тази сутрин" полковникът от запаса Христо Христов по повод настояването на украинския президент Володимир Зеленски за помощ под формата на изтребители и затваряне на небето над Украйна.

Той е участник в редица мисии зад граница, беше част от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа по време на мирните преговори в Нагорни Карабах.

„Въздухът можа да държиш както със самолети, така и с дронове. И в това отношение ти наблюдаваше бойното поле, разположението на силите и контролираш фактически цялата ситуация. Можеш да нанесеш изпреварващи удари от въздуха по подхождащи сили. Можеш да съобщиш къде се прегрупират сили на противника и да вземеш съответните мерки“, обясни експертът.

Той напомни, че именно дроновете са в основата победата във войната в Нагорни Карабах през 2016 г.

По думите му дроновета са много ефективни, защото не ги виждаш. Скъпи са, но си оправдават инвестицията.

„Затова и Владимир Путин, когато Реджеп Ердоган достави дронове на Украйна, му направи остра забележка: „Ние ви строим атомни централи ви дадохме C-400, а вие дадохте дронове „Байрактар 2“, които специално са изключително ефективни“, допълни Христов.

Експертът припомни също, че съгласно международното право, когато има въоръжен конфликт, се забранява доставянето на оръжие към воюващите страни с цел да не налива бензин в огъня.