Учениците в 7-ми клас няма да полагат изпит по пътна безопасност. Говорим за анкетно проучване, тест, който да се случи в рамките на първия срок на учебната година. Ние сме наясно, че децата са изключително натоварени и заети, това заяви председателят на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата” Малина Крумова.

За „Тази сутрин” тя обясни, че новите предложения са част от цялостна концепция, която да създаде общество, запознато с безопасността на движението и да създаде възпитани участници в него.

Освен анкетното проучване в VII клас, сред предложените нововъведения са кандидат-шофьорите да имат увеличаване на часовете за кормуване, шофиране в тъмната част на денонощието, както и на оживен булевард.

По думите на Крумова безопасността на движението е обща отговорност за всички.

„В случая говорим не само за знания и умения, а и за мотивация, възпитание и поведение – за една комплексна култура за безопасност на движението”, подчерта тя.

Според нея шофьорският курс е практически елемент на обучение, който трябва да започва от най-ранна детска възраст и да продължи дори след получаване на свидетелството за управление на МПС.

Крумова уточни, че и в момента има утвърдена програма за преподаване на пътна безопасност от I до XII клас. Освен това смята, че е ключово да се погледне как тази програма се преподава и дали включва достатъчно практическа част, така че децата да я усвоят по-лесно.

Експертът отбеляза, че в рамките на ЕС се говори за концепция, която включва преподаването на пътна безопасност чрез други предмети като математика и физика.

„Безопасността по пътищата може да бъде интегрирана в задачи, за да бъдат разбрани от учениците”, допълни тя.

По думите ѝ дали безопасността по пътищата ще стане предмет в училищата у нас е въпрос на много разговори.

Вижте още във видеото!