„Отново сме в предизборна кампания. Само преди малко повече от половин година бяхме в същата ситуация – множество такива бомбени заплахи заливаха българските училища. Много сходство има в двете ситуации“.

Това коментира в "Тази сутрин" Любомир Тулев, специалист по киберсигурност, след като вчера отново беше регистрирана вълна от сигнали за бомби в училища в страната.

В няколко области евакуираха учениците. Информацията за поставени взривни устройства постъпи чрез електронна поща.

„В началото тогава дори МВР излезе с информация, че зад тези заплахи не стоят българските тийнейджъри, които бяха заловени в последствие, а хора, които не са от територията на България. Имаше дори спекулации за дългата ръка на Русия с нейните ферми и тролове, чиято цел е в моменти на дестабилизация да яхват вълната и да пускат такива съобщения“, коментира Тулев.

"Впоследствие бяха задържани ученици, които бяха повлияни от вълната, но не те бяха първоизточниците. Тоест може да се предполага, че тук отново стоят едни такива следи. Не е изключено“, посочи още той.

„Целта на един тероризъм – в случая кибертероризъм, защото е по електронен път, е да се всее смут, да се тества готовността на държавата за реакции при подобни ситуации. Тези училища са домакини на урните в изборния ден – тества се дали те биха реагирали адекватно в изборния ден. След бомбените заплахи в началото на годината беше разработена нова процедура от МВР. За съжаление, видяхме, че някои от училищата не я следват много добре“, коментира експертът.

„Когато се получи бомбена заплаха, директорът на училището трябва да уведоми веднага полицията. Докато дойде неин представител, той е длъжен да организира много бърза проверка за съмнителни предмети. Но не той е този, който освобождава всъщност учениците. След като пристигне представител на МВР, той извършва проверката заедно с представители на училището. Те излизат със становище дали наистина има заплаха, или не. Тогава вече се преценява дали да се пуснат учениците, или не“, посочи Любомир Тулев.

Той коментира още, че преди години българските училища са ползвали безплатни имейл адреси, а тогава няма как да се очаква качествена сигурност. При корпоративните имейли има сериозни спам филтри.