Училище в Шумен вчера беше евакуирано заради фалшив сигнал за поставена бомба. В Професионалната гимназия по икономика днес отново се провеждат занятия.

„Вчера около 11 часа пристигнаха с кола трима полицейски служители, които ни уведомиха, че е получен сигнал за взривно устройство на територията на нашето училище. Реагирахме веднага според процедурата – с продължително биене на звънеца. Изведохме всички ученици, както и персонала на училището на определеното за целта място – навън, на физкултурната площадка“, разказа пред bTV Йовка Балабанова, директор на училището.

Според нея не е имало уплашени ученици, а на някои е трябвало да им се напомни, че не са в учение, а в реална ситуация.

„След това пристигнаха пожарна и други представители на служби на реда. Извършиха оглед на сградата, а ние около час останахме навън. След консултации с тях решихме да прекратим учебния процес до края на деня. Не беше открито нищо. Подписахме двустранен протокол с оглед на безопасността на учениците и персонала. И днес вече учебният процес е възстановен“, коментира Йовка Балабанова.

Тя допълни, че е много важно при напускане на сградата личният багаж да бъде взет – с учениците и персонала, да не се забравят дрехи, документи и пари.