„Няма как да намерим нужните кадри в туризма. Тези хора ги няма физически. Сезонът ще завърши с недостиг на работна ръка“, каза в „Тази сутрин“ Георги Първанов, експерт по човешки ресурси и член на управителния съвет на „Българската конфедерация по заетостта“.

Възможностите са от Непал, Киргизстан и Узбекистан. Агенцията по заетостта ще издаде най-вероятно около 10 хиляди разрешителни, но отново сме далеч от нужните 27 хиляди. Проблемът е колко бързо посолствата ни ще извадят тези трудови визи“, посочи той.

„Ситуацията беше подобна през минали сезон. Ако не се вземат мерки така ще е и през зимния сезон, и през следващия летен. Отсега трябва да се работи. Нямаме посолство във Филипините, където има много добри кадри. Посолствата ни в Узбекистан и Индия не издържат. В Киргизстан няма посолство. Утре ще ни трябват хора с много добър френски и ще ни трябва по-бърза работа от Северна Африка. Едното решение е внос на хора, а другото – връщането на българите от чужбина“, подчерта Първанов.

Хората ги няма физически. Имаше отлив на кадри по време на пандемията. Голяма част от тях отидоха в други индустрии – в аутсорсинг, в IT индустрията, в имотите. Те не биха се върнали“, уточни експертът по човешки ресурси.

„Заплатите в сектора претърпяха сериозен ръст. Излизат единични оферти за сезона, които са с голямо заплащане. Ние се конкурираме с Гърция, Малта, Испания и Италия – главен готвач, зам.-главен готвач. Имаше сензационни оферти със заплати от 5 хил. лева чисто само за сезона. В отчаянието работодателите търсят вариант спешно да привлекат хора. Нивата в сектора се вдигнаха доста“, каза още той.

„Един човек ще работи за двама по Черноморието, както беше миналата година. Един хотел, на който му трябват 20 камериерки, ще работи със седем. Много беше инвестирано в реновации. Има нови обекти. Има лек ръст на туристите, а пазарите на Украйна и Израел са надолу“, подчерта Георги Първанов.