„Няма предпоставки и условия за гласуване под карантина“, категорична е доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет, която беше гост в „Тази сутрин“.

По думите й когато едни правила за уредени в Изборния кодекс, те не трябва да се уреждат извън него.

„Изборите и законът за извънредното положение са две различни неща. Учудващо е, че влязоха по този начин, стремейки се да не отварят ИК“, казва Киселова.

„Абсурдно е да твърдим, че когато се улеснява участието на гражданите в изборите, не трябва да се отваря Изборния кодекс“, заяви още Киселова.

Според нея Централната избирателна комисия трябва да се съобразява с органи, които са създадени със заповеди, а не със закони.

„Националният оперативен щаб, например. Ваксинационният щаб – те са създадени със заповед, те са консултативни, а ги вкарват в закон. Това не е добра правна техника“, смята Киселова.

Тя каза още, че не се уреждат и въпросите за начина, по който се провежда предизборната кампания. Не са ясни и правилата за гласуване в лечебните заведения в отделенията за коронавирус.

„Третият проблем е начинът, по който ще се предават материалите“, каза Киселова.

Тя добави също, че не са разписани правила какво се прави, ако не си носиш лична химикалка, например. Няма и правила за ръкавици.

Според Киселова промените за изборите, които трябва да залегнат в Закона за извънредното положение, трябва да бъдат много внимателно разгледани между първо и второ четене.