Изпускането на язовир „Студена“ не е закъсняло и той не е виновен за наводненията в Пернишко заради обилните дъждове, каза в „Тази сутрин“ екоминистърът Емил Димитров.

„Ако го оставим наполовина пълен, ще кажете защо оставихте града без вода. Има си разчети. Когато сега дойде голямата вода, изпускахме по 2 кубика. Дойдоха 14 кубика, ние изпускахме по 5. Даже една нощ спряхме язовира, за да може да помогнем на реката“, обясни Димитров.

Той е на мнение, че река Конска е причината за наводненията.

„Реката в момента има над 100 л/кв.м. Тя иначе е ручей, а сега стана като Дунав“, допълни той.

„Язовир „Студена“ в момента има контролирано минимално изпускане и то ще бъде още около две седмици. Язовирът сега изпълни ролята на буфер и именно този резерв, който бяхме оставили, помогна надолу по реката“, поясни Емил Димитров.

По думите му Перник има достатъчно вода за година и половина напред.

МОСВ отговаря за 52 язовира, което е 85% от водния ресурс. За останалите отговоря Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ към Министерството на икономиката, уточни Димитров.

„С изключение на един язовир, който се пълни - "Боровица" в Кърджалийско, всички останали са много добре. В национален план 65% са пълни. Резервни имаме 62%, аз напояване – 36% са пълни, а за енергетиката – 78%“, поясни екоминистърът.

На въпрос дали пожарната трябва да бъде изкарана от системата на МВР той заяви, че не вижда причина това да бъде направено.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!