Протест на риболовни клубове в Кричим заради пресъхването на река Въча и измирането на рибата там.

Недоволни риболовци поискаха оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Те протестираха срещу решението на екоминистреството, което нареди по време на плановите ремонти на  два от вецовете, да се осигури вода в реката, но само по 18 часа в денонощието.

В резултат на това е нанесена щета на екосистемата, обявиха риболовците, които с лични средства и труд зарибяват реката с балканска пъстърва.

Снимка: bTV

Според Ани Христова от НЕК основно водите от коритото на реката се използват за водоснабдяване на града. По думите й през нощта се предполага, че нуждата не е в големи количества.

"Освен това, товарът на електросистемата през нощта не е висок и по тази причина операторът не би ползвал тези мощности в случай, че няма консумация", отбеляза още тя.

Вчера от риболовен клуб "Балканка" протестираха пред екоминистерството. Обяснението на институциите е, че ако се подава вода 24 часа, това може да доведе до източване на язовирите. 

Снимка: bTV

И днес местните хора заявиха, че това не се случва за първи път и е време институциите да подходят сериозно към проблема. За да се спаси рибата, хората са готови на протести.

Едно от притесненията им е, че вода се отклонява към частни вецове. От екоминистреството отговориха, че проверяват какво точно се е случило. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!