Тонове мъртва риба по бреговете на Варненското езеро. Институциите търсят причината - дали става дума за екологична катастрофа или естествен биологичен процес.

Най-вероятно причината е замърсяване, но то не е от повредения тръбопровод. 

Снимка: btvnovinite.bg

Поради авария на подводен тръбопровод, изграден преди 9 години за близо 5 млн. евро, фекални води се изливат във Варненското езеро. Той трябва да отвежда отпадните води от квартал "Аспарухово" до пречиствателна станция в с. Тополи. 

Една от основните причини за смъртта на рибата е ниското съдържание на кислород във водата, посочи Бейхан Хасанов от ИАРА.

Снимка: btvnovinite.bg

От агенцията ще приберат мъртвата риба и ще проверят дали отново ще излезе на участъците, които са почистени от инспекторите. Според него липсата на кислород вероятно се дължи на някакъв вид замърсяване. 

Снимка: btvnovinite.bg

Христо Иванов, зам.- кмет на община Варна, отбеляза, че институциите имат информация за проблема. „Имаме авария на тръбопровода, който отвежда отпадъчните води на "Аспарухово".

Снимка: btvnovinite.bg

Община Варна като собственик на тръбопровода е предприела действия за неговото възстановяване“, каза Иванов. 

Всеки, които живее край морето, знае, че няколко пъти в годината планктонът цъфти. Предполагам, че това явление, както и мъртвата риба, ще премине, когато се променят и условията за цъфтежа на планктона, отбеляза още Христо Иванов. 

Снимка: btvnovinite.bg

Ремонтът на авариралия тръбопровод трябва да приключи до 45 дни.