Екоактивисти от девет страни организират протестна акция в Димитровград. Защо и как искат да привлекат вниманието към ТЕЦ „Марица 3“?

Представителите на „Грийнпийс“ от Австрия, Хърватия, Румъния, Гърция и още няколко държави са се качили на охладителната кула на централата и предстои да разпънат там своето послание за по-чист въздух и по-здравословен живот на населението в района.

„Това е мирна протестна демонстрация срещу токсичното въздействие, което тази централа има върху местните жители и околната среда. Тя в момента не работи, но само преди около десетина дни, когато беше включена, жителите на Димитровград и региона споделиха снимки, на които се вижда как къщите, колите и дворовете им са покрити с лепкави сажди“, обясни Десислава Микова.

Снимка: Мария Георгиева

Според нея е странно, че станцията не е отчела повишаване на серния диоксид във въздуха. Но е имало предходни включвания на ТЕЦ-а, при които е било отчетено замърсяване.

„Енергийната система на България може да функционира и без тази централа, така че тя може да бъде затворена“, каза още Десислава Микова.

Снимка: bTV

От ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград съобщиха за bTV, че сезират полиция и прокуратура за действията на „Грийнпийс“. В 18 часа вчера централата е започнал подготовка за пускане в производство.

В 2 часа след полунощ е преустановил работа, след като от охраната е докладвано, че има движение на хора на територията на централата, съобщи прокуристът на дружеството Юлиян Семерджиев. Според него присъствието на хора на охладителния комин, в момент на работа на ТЕЦ-а, е опасно и затова централата по спешност е преустановила работа.

Все още шестима алпинисти от различни държави са на комина. Идеята им е да направят надпис, който да остане там.

На място пристигнаха няколко патрулки. Акцията на „Грийнпийс“ продължава. Определят я като мирен протест, с искане ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград да бъде затворен.