Депутатите от Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред решиха да променят състава на Комисията по досиетата. Възникнаха въпросите защо това се случва малко преди парламентарните избори и ще попречи ли това на нормалната й работа.

„Съмнителното и плашещото за мен е, че това се прави преди изборите. Аз виждам една доста сериозна заплаха те да бъдат опорочени“, каза в „Тази сутрин“ Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата.

„Законопроектът, който изисква промени в Закона за досиетата, е в две части. Едната е намаляване броя на членовете в комисията на пет души, което не е най-добрата практика. Аргументът е, че по този начин бюджетът ще се оптимизира. Първоначално бяхме 9 души, след това останахме 7, но 5 членове на комисията е нещо доста застрашаващо действията й“, обясни Бончева.

„Втората поправка е добра. Тя ще спре една противоречива съдебна практика, която ние така или иначе не следваме“, допълни тя.

„Не мога да разбера защо е това бързане и това ме навежда на съмнението, че целта е да не бъдат обявени агентите на бившата Държавна сигурност преди изборите. Това не е само мое съмнение“, каза още Екатерина Бончева.

Тя поиска Бойко Борисов да отговори на въпроса дали Красимир Каракачанов оказва натиск върху него, за да има възможност за управление в тази комисия. „Това е малко като политически COVID – не знаеш къде ще те удари и как ще реагираш“, допълни Бончева.

Според нея тези поправки не трябва да бъдат приети.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!