Полицията във Варна започна проверка в Ботаническата градина в града. Това се случва след сигнал на директора ѝ, че частни лица са били въведени в близо 20 декара от имота, който е публична държавна собственост. 

През миналата седмица охранителна фирма е сложила импровизирана ограда в имота. Съоръжението прегражда част от Ботаническата градина. 

Снимка: btvnovinite.bg

„През 2001 г. поземлената комисия връща на едни хора 19 дка, тези тук, като на тази база те си изваждат нотариален акт. Едно парче земя в момента има два нотариални акта – един акт за собственост на МОН чрез СУ и едно на частни лица“, обясни зам.-директорът на Университетски ботанически градини Огнян Илиев. 

Той допълни, че този казус трябва да се реши в съда, защото има схема с участието на съдия-изпълнител.

bTV се свърза с един от частните собственици. В писмен отговор адв. Илиян Симеонов твърди, че той и другите съсобственици притежават всички необходими документи за имота. Допълва, че данъците за него са платени. В оградената площ обаче се намират складовете и оранжериите на ботаническата градина. В момента държавните служители нямат достъп до сградата, а новото залесяване е под въпрос.

Снимка: btvnovinite.bg

Според адвокат Симеонов сградата, за която ботаниците казват, че се съхраняват ценни растения - не се ползва, но отказа да допусне екипа ни до нея. 

Според Областния управител на Варна има два валидни акта за собственост на една и съща земя.
Имотът е възстановен на частните собственици, но по време на тази реституция - никой не е заличил документа за собственост на Ботаническата градина. Така, съдът трябва да реши кой е реалният собственик.