По предварителна информация 1/3 от площта на Драгоманското блато е била унищожена при пожара тази сряда, съобщи в ефира на bTV кметът Андрей Иванов.

Еколози определят щетите от пожара като много тежки. Повече от 80% от тръстиковите масиви са изгорели напълно. Единствено са останали в най-източните части на блатото незасегнати.

Снимка: bTV

Унищожени са ендемични растения, които се срещат само в тези защитени територии, както и наблюдателната кула и дървените пътечки за посетителите, обобщи щетите градоначалникът.

Снимка: bTV

Все пак той има надежда за възстановяването на Драгоманското блато, което има способността да се регенерира.

Снимка: btvnovinite.bg

Огънят се е движел от центъра на територията към нейната периферия, което според Иванов е още едно доказателство, че пожарът е бил умишлен. Една от версиите е, че бракониери са подпалили блатото, за да изкарат криещите се там диви прасета.

Подозрителен и е фактът, че по същото време е пламнал и друг пожар до село Драгоил.

Потушаването на огъня е било много трудно заради вадите в природната местност, които затрудняват достъпа на огнеборците и техниката. 

Снимка: bTV

Вятърът се оказал неочакван съюзник в борбата с пламъците, тъй като не е позволил да обхванат близката гора, разказаха Иванов и доброволката от противопожарната команда Десислава Димитрова.

В гасенето на пожара, освен огнеборците, са се включили и 9 доброволци.