Улица вместо река за жителите на столичния квартал „Витоша“. Истински гейзер извира при всеки дъжд от шахтите при кръстовището между ул. „Чавдар Мутафов“ и „Могилата“. 

Снимка: bTV

Според гражданите на квартала проблемът е от години.

„Добре дошли на нашия исландски водопад. Живея в квартала от 4 години и всеки път, когато има снеговалеж или дъжд, това се случва. Сега явно се поизточваме и намалява“, казва Таня Савова.

Снимка: bTV

По думите на Магдалена Райкова течът стига до бул. „Филип Кутев“.

„Още при първия дъжд булевардът беше наводнен и приличаше повече на река. Това обаче започва от по-горната част на квартала, още от „Витоша“. Има сериозен проблем с канализацията. Молим общината да отпусне бюджет“, допълва тя. 

Граждани разказват, че гаражите им са наводнени, а водата се оттича в близкия трафопост, като прекъсва тока и ги излага на риск. Те се притесняват и от замърсяване, тъй като извиращата вода е пълна с фекалии.

Снимка: bTV

Друга наша зрителка сигнализира, че според ВиК шахтите са на ЧЕЗ, а след обаждане до 112 не е имало резултат.

Снимка: bTV

По думите на кмета на район „Лозенец“ причината за гейзера е назаконно засипано дере.

„Там има дере, а от тази страна няма. Това значи, че старото дере е било засипано и вкарано в тръби. Тези тръби са напълно незаконни и не са изчислени според дебита на водата при интензивен валеж или снеготопене. Системното решение е тези улици да бъдат проектирани по законен начин с разрешение за строеж. Това ще позволи да бъдат отводнени. Дотогава като временно решение ще опитаме да подобрим проводимостта на тръбата под улицата, за да пропуска повече вода“, посочи Константин Павлов.

Снимка: bTV

Снимка: bTV

Кметът постави срок за решаването на проблема до следващия сезон. Продължаваме да следим ситуацията.