Въоръжен грабеж и побой над 92-годишна жена от шуменското село Велино заради 20 лева. Трима мъже от Шумен, които са на възраст между 20 и 44 години, са арестувани за престъплението.

Въпреки че са разбили една от вратите на къщата, извършителите са успели да се промъкнат безшумно през нощта в дома на жената. Имали са информация, че в постройката се съхранява сериозна сума.

В къщата е бил и 61-годишният Величко Илиев, който се грижел за жената. Нападателите започват да го измъчват и заплашват с нож, с който го порязали. След като не получават от него информация къде са парите, към 1 ч. през нощта влизат при възрастната жена и започват да я бият.

Благодарение на Величко, който разпознал един от нападателите, извършителите са задържани от полицията в рамките на шест часа.

„Селото е малко и задружно, спокойно, няма битова престъпност. Хората са разтревожени. Успокоявам ги, че това е единичен случай“, казва кметът на село Велино Богдан Марчев.

По неговите думи извършителите не са живели в селото, но са го посещавали и са говорили с Величко. След случая в района няма повишено полицейско присъствие, но патрули минават през селото и се интересуват за състоянието на пострадалата жена.

Двама от нападателите имат богато криминално досие, дори са извършили грабежа в опасен рецидив.

Повдигнати са им обвинения в грабеж и влизане с взлом в частен имот. Предстои прокуратурата да поиска тяхното постоянно задържане под стража.