Жители на созополския квартал „Буджака“ са готови да блокират главния път за Бургас заради разкопана улица. Причината е, че на мястото се извършват археологически разкопки.

Живеещите на ул. „Южна“ вече четвърти ден не могат да стигнат до домовете си или да излязат от тях.

„Съпругата ми има операция и трябва да отиде на контролен преглед в Бургас. Как ще стане това нещо? Трябва да се обадя на кмета да дойдат със самолет да я вземат и да я закарат там“, казва Георги Георгиев.

Снимка: btvnovinite.bg

Никъде в района няма указателни табели, че се извършват изкопни работи.

Започнало е строителство в частен имот, което включва и изграждане на външна водопроводна връзка. Но мястото попада в зоната на паметника „Античен некропол на Аполония“ и затова се изисква да бъде извършено задължително археологическо наблюдение на района.

„Тази позиция, в която се изгражда водопровода, се намира между два паметника – Могилния некропол в зоната на „Буджака“ и некрополът в местността Сулинария. Цялото трасе се разделя на два участъка, където се изисква археологическо наблюдение. На този етап дейностите са преустановени“, обясни Димитър Недев, директор на Археологическия музей в Созопол.

Хората са подали жалби в Община Созопол. Даден е тридневен срок на строителя да възстанови пътя. Ако не бъде спазен, от общината се ангажират по някакъв начин да осигурят достъп на хората до главния път.
Дотогава жителите на ул. "Южна" ще се придвижват единствено пеша с гумени ботуши.