Ценна и древна археологическа находка беше намерена в центъра на Варна. Учените разкриха обществена баня от късната античност.

Находката изниква случайно – при изкоп за строеж миналата година, но след като част от структурата е разрушена.

„Не беше трудно да установим наличието на един голям по размери басейн в елипсовидна форма, който беше в центъра на строителното петно, също частично разрушен и няколко малки басейна в северната част на терена, което извади като първа работна хипотеза, че това е била една от градските чешми на Одесос”, каза доц. Валери Йотов, научен ръководител на археологическия обект.

С напредването на разкопките обаче се разкриват две помещения с отоплителна система – добре изграден под, изолиран със специално направени тръби, които позволяват да се акумулира топлият въздух, който отива нагоре и нагрява пода на горното помещение.

Предстои разкриването и на останалите помещения в комплекса – в съседния имот.

„Първото, което ме впечатли е мащабът на тази сграда, защото ние нямахме никакви данни за съществуването на такава мабащабна сграда в Одесос. За своето съществуване, от може би два века, тази сграда е търпяла реконструкции и то много сериозни реконструкциии, има много преправки, покачване на самите подови нива, което е като ребус, който ние проучваме и се опитваме да сглобим.

Рядкост са нетипично големите плочи от подовото покритие – вместо обичайните 30-сантиметрови, тук достигат почти метър. Открити са голямо количество монети и керамични съдове.

Разкриването на целия комплекс предстои – с проучването и на съседния парцел. Собствениците и инвеститорите на двата терена имат идея находките да бъдат експонирани.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!