Журналист беше избран за един от високите постове в Европейския съюз. Италианецът Давид Сасоли от групата на социалистите е новият председател на Европейския парламент (ЕП).

Изборът му беше предшестван от инфарктни преговори между лидерите на държавите в ЕС за пакета от най-високите постове в ЕС.

Ето и коментарът на българските евродепутати, представители на различни групи в ЕП:

Андрей Ковачев (ГЕРБ), от групата на ЕНП: „Това е компромис, а при компромис никой не е доволен. Това са политическите реалности на нашия континент. Географският баланс, за който настоявахме – повече представителство на Централна и Източна Европа, не се случи, засега”.  

Илхан Кючук (ДПС), от групата на либералите: „Пакетът отразява новите баланси в ЕП и прочита на европейските избори, проведени преди месец. Той казва ясно, че има нужда от по-солидно мнозинство, което да работи за устойчиво законодателство”.

Петър Витанов (БСП), от групата на ПЕС: „Считаме, че социалистическата група е от загубилите, защото не можаха да се възползват от фигурата на Франс Тимерманс. От процедурата по водещите кандидати загубихме и ние като източноевропейци, защото нямаме своите представители сред номинираните за високите постове”.

Радан Кънев („Демократична България”), от групата на ЕНП: „Когато Европейският парламент отстъпва на чиновнически фигури, не е добър момент за европейската демокрация. Тази Комисия, този Парламент и този Съвет ще влязат с много ниски нива на доверие в една много трудна ситуация”.

Ангел Джамбазки (ВМРО), от групата на консерваторите: „Изборът на този председател на ЕП беше резултат и плод на безпринципна, непочтена и нечистоплътна сделка. Началниците в Брюксел взеха бюрократичното решение да назначат, когото си искат”.

Вижте повече във видеото!