Важен е балансът в периода на пандемията, като нито трябва да се преяжда, нито да има недохранване. Това посъветва проф. Донка Байкова - специалист по хранене и диететика.

Тя обясни и че в периода на лятото имаме един съюзник срещу коронавируса – витамин D, а излизането от депресията и слънцето са също добри за здравето ни.

Прием на храната от 400 до 1200 калории предразполага към дефицити и енергиен недостиг, което не е добре за имунната ни система, добави експертът.

Можем да детоксикираме 3 дни и после да включим млечни продукти, риба и яйца, които подпомагат имунната система, обясни Байкова.

Тя поясни, че киселото мляко помага с млечния си белтък и намалява риска от зараза.

По поседни данни, по нашите земи вирусът атакува и кръвосносните съдове, прави тромбози, ние трябва да приемаме вещества чрез храната, които намаляват тромбогенезата, риска от образуване на съсиреци, което е риск от усложнения в следствие на коронавируса, каза още тя.

Байкова обясни, че няма категорични предписания какво предпазва от заразяване, но препоръча режим на хранене, укрепващ имунната система:

Може да се яде извара, в която има аминокиселини, сяра, кисело мляко, зеленчуци, задушени броколи, зелени листни зеленчуци, по-цветни, мощни антиоксиданти има в зеленчуци, които са зелени, оранжеви, мораво червени. Освен това може да добавите скилидка чесън, лук, зехтин, чаена лъжичка и домат.

Да се яде риба може 3-4 пъти в седмицата, миш-маши - също. Трябва да се ограничи приемът на меса, може да има белтъчна добавка в зеленчуковите блюда, ядки, бобови храни и пълнозърнести и зърнести варива, гарнирани със зеленчуци, добави още Донка Байкова.

Вижте още във видеото.