През април тази година разследване на bTV разкри верига старчески домове, които работят без лиценз. Оказва се, че броят им е по-голям.

Общо пет са фирмите, предоставящи социални услуги в домове за възрастни хора без лиценз за тази година. Данните са от Агенцията за качество на социалните услуги, предоставени след запитване на bTV по Закона за достъп до обществена информация.

Една от фирмите без издаден лиценз за 2022 г. е "А 2017" ЕООД, която управлява верига домове "Свети Георги" във Варна, Девня и Пловдив. За по-малко от година, два пожара във варненския дом отнемат живота на осем души. През юли миналата година жесток побой с метален бастун между двама домуващи води до смъртта на 64-годишен мъж.

Заведеното дело по случая все още не е приключило. Контролиращата агенция установява, че услугите в домовете във Варна и Девня не отговарят на стандартите и критериите. Например, в тях са настанени хора с различни заболявания, които са извън целевите групи, което е в нарушение на закона. Затова лиценз не е издаден, а ръководството на дома обжалва решението.

Разследването на bTV установи „правен вакуум“ – няма институция, която да има правомощия да затваря старчески домове, работещи без лиценз.

„Вакуум в законодателството, който следва да бъде запълнен при такива хипотези. Ако общественият интерес налага, трябва да се помисли за законодателни промени или взимане на решение тези актове на Агенцията по отнемане на лицензи да подлежат на предварително изпълнение или обжалването да не спира изпълнението“, обясни Красимир Конов, ръководител на Окръжната прокуратура във Варна.

Данните от контролиращата агенция ни отвеждат във великотърновското село Дичин, където се намира частен дом за стари хора "Слънчев дом – Здраве". Той се помещава в сградата на бившето основно училище в центъра на селото, която е реновирана през 2015 г.

В телефонен разговор от ръководството на дома отказаха коментар пред камерата на bTV.

Обиколката ни продължава. Управителката на дом за възрастни хора "Здраве" в Нови Искър, където са настанени 22 души, твърди, че е изпуснала срока за прелицензиране и е въпрос на дни проблемът да бъде решен.

Пропуснат срок за подаване на документи за преиздаване на лиценз. Това пък обяснява собственичката на частен дом за възрастни хора "Макриция-Ваня Манчева" в Горубляне, открит през 2003 г. В него са настанени 22 души, за които се грижат четирима санитари, една сестра и лекар на повикване.

Последната ни спирка е дом за стари хора Рози-Ив в Суходол. Въпреки информацията на сайта си според писмото на контролиращата агенция социалната услуга не е лицензирана. Какви са причините не успяхме да разберем. Опитите ни да се свържем с ръководството на дома по телефон или на място останаха неуспешни.

На място откриваме само собственика на къщата, от който разбираме, че сградата е отдадена под наем, за да се използва като старчески дом.