Държавната помощ до 15 000 лв. за домакинствата за собствени фотоволтаици ще се отпуска на хората при вече изградена и платена система, тоест средствата ще се възстановяват. Това обясни в интервю за предаването „Тази сутрин“ служебният енергиен министър Росен Христов.

Инвестицията обаче ще се прави, след като проектът е одобрен и е ясно, че при реално изградена система държавата ще покрие разхода. Общата стойност на програмата е 240 млн. лв., а първият транш за първите одобрени проекти е 80 млн. лв.

Кандидати за финансиране могат да са всички български граждани със собствено жилище и с желание да заменят старите източници като печка, котел или камина – системи на твърди горива, които замърсяват. Програмата позволява финансиране до 1960 лв. (100% субсидиране) на системи за отопление на вода и до 15 000 лв. (70% субсидиране) на фотоволтаици за собствено потребление до 10 киловатчаса.

Проектите, с които се кандидатства за държавната помощ, ще се одобряват по точкова система. Първи средства ще получат тези, които имат най-много точки.

„Има и редица притеснения – дали ще има достатъчно фирми, които да инсталират фотоволтаици. Дали такова голямо търсене няма да породи покачване на цената на фотоволтаиците. Затова парите по програмата се отпускат на траншове и сме готови да съдействаме по всякакъв начин“, уточни министърът.

Росен Христов коментира и поскъпването на газа за януари въпреки ниското потребление заради топлата зима.

„Увеличение има по две причини – цените на борсата вървят нагоре, а втората причина е скъпият газ в газохранилището в Чирен“, обясни министърът, уточнявайки, че газохранилището в Чирен е запълнено над 90%.

„Стратегията на служебното правителство е да се черпят малки количества, за да се поддържат ниски цени на пазара на синьо гориво, за да се смъкнат и цената на количествата на газ от газохранилището“, каза още служебният министър.