Колекцията с антични предмети на Васил Божков е събирана в продължение на много години и във вида, в който е, тя вече е уникална. Това обясни в предаването „Тази сутрин“ доц. Гергана Кабакчиева – представител на фондация „Тракия“, която е обработвала част от артефактите.

В сградата, където са изложени предметите, те са при специален режим на влага, температура, покрити са всички изисквания за музей, категорична беше тя.

Снимка: btvnovinite.bg

„Важна е цялата колекция, важни са предметите от Римската епоха, сред които има много забележителни произведения“, посочи още доц. Гергана Кабакчиева.

Според нея колекцията трябва да остане в своята цялост.  

Снимка: btvnovinite.bg

Давала съм оценка на предметите колко са важни, но не съм обсъждала предварително експонатите с Васил Божков, отбеляза тя.

По думите й най-ценните предмети са купени на аукциони в чужбина.

Чашата с глава на овен е уникална в световното антично изкуство, няма друга подобна, която да е намерена в този вид, обясни доц. Кабакчиева.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е вид ритон, но в особена форма, очите са инкрустирани, той е реставриран. Ритонът е от края на класическата епоха и в никакъв случай не е изработен далече от Тракия. Носи стилови характеристики, които са белег за връзка с изкуството на древна Тракия“, обясни тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Според доц. Кабакчиева идеята на Васил Божков е да стигне до отварянето на музей, в противен случай не би организирал тази лаборатория, която се определя от реставраторите и специалистите като най-модерна.