Научната общност отдавна чакаше да се появи научна публикация за руската COVID-ваксина, защото досега имаше само телевизионни изявления. Това заяви в „Тази сутрин“ доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология на БАН относно първия доклад за препарата на Москва. Според него – първоначалните тестове показват признаци на имунен отговор.

В доклада се казва, че всички пациенти са развили антитела срещу вируса и не са показали сериозни странични ефекти. През август Русия стана първата страна, която даде лиценз за производство на препарат на местно ниво. Според експерти, изпитанията са прекалено ограничени, за да гарантират ефективност и безопасност на медикамента. 

„Въпреки че малко се компрометира – „Лансет“ е изключително реномирано списание. Те публикуват, че първият етап на ваксината е добър. Първият етап е да се докаже, че ваксината предизвиква имунен отговор. Това обаче, не означава, че ваксината работи“, коментира експертът. 

Доц. Чорбанов допусна, че с напредването на клиничните тестове може да се появят и странични реакции. Той добави, че все още не е ясно дали препаратът предпазва от новия коронавирус, въпреки че предизвиква имунен отговор. 

По думите му, ако някоя ваксина се въведе в експлоатация до 18 месеца – решението ще е политическо, а не научно.  Доц. Чорбанов посочи, че домовете за възрастни хора в Европа са сериозно засегнати от пандемията. 

„Удължаването във времето дава възможност да се поразят мушени, които в краткосрочен план могат да бъдат опазени. За седмица или месец могат да бъдат опазени всички тези групи, но не може да се случи в рамките на година“, допълни той. 

Според доц. Чорбанов ситуацията в България е спокойна,  броят на болните е изключително нисък, а хората не трябва да се притесняват от ръста на заразените. Той уточни, че това се дължи на факта, че през летните месеци хората контактуват по-интензивно.