Трудно е да се каже дали изходът от COVID кризата е близо, след като Русия съобщиха, че има ваксина срещу заразата. Това заяви в „Тази сутрин“ доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН. По думите му подробности за разработването на препарата се държат в тайна. 

„Информацията идва само от властите, няма научни доказателства за това какво и как се прави. Научната общност е скептична за невероятно кратките срокове, в които те са готови да я пуснат на пазара“, допълни експертът. 

Той обясни, че към момента се знае, че руската ваксина е от съвременен тип – на базата на модерна платформа, при която се използват вируси, с които хората се срещат всяка зима. „Истината е, че в света няма ваксина, която да е лицензирана и да е базирана на тази платформа. Всичките са иновативни и експирементални“, допълни доц. Чорбанов. 

Относно твърдението на руския президент Владимир Путин, че ваксината е тествана върху дъщеря му, доц. Чорбанов посочи, че на това научната общност гледа с усмивка, защото изказването не звучи сериозно. 

„Човек като Путин говори за неща, които не би трябвало той да представя на световната общност. Ясно е, че е въпрос на чест Русия първа да представи ваксина, но това е демонстрация на мощ“, допълни той. 

Експертът добави, че за да убеди научната общност в пробива си – изследвания за препарата трябва да се публикуват в достатъчно реномирани списания, а едва след това да се премине към реално тестване. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!