"При политиците премиерът Кирил Петков остава най-одобряваният, въпреки че рейтингът му беше позитивен допреди два месеца, докато сега всъщност се обръща тенденцията. Все пак 27% от българите изразява одобрение към настоящия премиер", каза социологът Добромир Живков в "Тази сутрин".

Той коментира резултатите от националното съвместно проучване на bTV и агенция "Маркет линкс", проведено сред 1029 пълнолетни българи в периода 22-29 март по методите на прякото лично интервю и онлайн анкета. 

По думите му интересен е резултатът от проучването при лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който въпреки ареста не успява да получи прилив на симпатия.

Снимка: btvnovinite.bg

 

"Арестът и последващите развития всъщност доведоха до известно мобилизиране в ГЕРБ, но не и мобилизация на симпатизиращите на Борисов", коментира социологът.

Слави Трифонов остава на трето място. Неговата политиката без публични изяви, само с постове в социалните мрежи, се оказва ключовият момент за загубата на доверие и на позиции, както и на „Има такъв народ“ от електорална гледна точка.

Снимка: btvnovinite.bg

"Правителството и коалицията до момента успяват да удържат ситуацията. Факт е, че се натрупват редица кризи. Това правителство стартира преди малко повече от 100 дни с много високи очаквания, но съчетаването на на кризите с високите очаквания всъщност води до намаляване на доверието и подкрепата за управляващите и по-конкретно в управляващата партия", обясни социологът.  

"Българите вече започват да се притесняват сериозно за своите доходи. Пандемията внесе известна несигурност, но инфлацията и особено войната в Украйна понастоящем са основните фактори за това явление. Народното събрание губи немалка част от доверието, докато правителството, поставено под външно и вътрешно напрежение, също губи доверие с 10% в рамките само на три месеца", отбеляза Добромир Живков.

По думите му доверието към „Продължаваме промяната“ също пада, но въпреки всичко остава политическата сила с най-висока степен на доверие от страна на българските граждани.

"При ГЕРБ има известна мобилизация, но партията е постигнала електоралния си таван и няма на къде да расте, особено след ареста на лидера Борисов и на още двама представители на политическата сила. При „Възраждане“ проучването показва възходяща тенденция, която според социолога се дължи на войната в Украйна и откровената защита на руските позиции от страна на тази партия", посочи социологът.

Той отбеляза, че от електорална гледна точка като потенциал партиите в коалицията по скоро остават относително стабилни с малки изменения.