Вероятно новината за взривяване на ИПК „Родина“ събужда в повечето хора спомени за взривяването на мавзолея на Георги Димитров в центъра на София през далечната 1999 г.

Вероятно по-възрастните все още помнят и трудното превръщане на обръщението „другари и другарки“ в „дами и господа“. Журналистът и политик Асен Агов разказа в „Тази неделя“ подробности за този период и книгата му „Добър вечер, дами и господа! Бягството на България към свободния свят“. 

„Взривяването на мавзолея беше знаменито събитие, символично събитие, макар да не протече гладко Оказа се, че той е строен много масивно, построен е за отрицателно време, а вътре е вложен толкова много материал, че вероятно е можело да бъдат построени редица сгради, разрушени по време на бомбардировките през 1944 г“, разказа Агов. 

По думите му мавзолеят е трябвало да бъде разрушен въпреки разнопосочните мнения по темата. Той допълни, че в момента Градската градина е много по-приветлива. Журналистът посочи, че в дебютната си книга е описал трудните времена, през които е преминал българският народ през последния век и половина – войни, преврати, революции. 

„В края на Първата световна война има ужасна пандемия от испански грип, тя застига и нашите войници. Описвам един такъв случай в книгата – близък приятел на моя дядо. Всичките тези войни и насилието са отнели живота на стотици хиляди души. Когато България избра пътя си към свободния свят – това стана без нито една жертва, а всички останали промени в България са били извършвани с цената на много смърт“, каза Агов. 

Журналистът заяви, че светът има шанс да излезе морално по-добър след пандемията от COVID-19. Той допълни, че обезценяването на петрола е добър фактор за България. 

„Това, което се лее от екрана от официалните източници звучи като назидание, а не съчувствие. Трябват добри думи, защото ако искаме светът да излезе по-добър – не е необходимо да се маха с пръст, необходимо е да се каже една дума за усилията на всички хора“, коментира Агов. 

Какво казаха синът и дъщерята на журналиста в ефира на „Тази неделя“ – вижте във видеото!