Най-късно в 16 ч. днес ще бъде отворен за движение Троянският проход. Той е затворен от 10 дни. 

Вчера машините пробиха двуметровите преспи, но все още пътят не е опесъчен, на места дори прилича на огледало заради образувалия се лед, видя екип на bTV.

Разчистването на близо 41-километровия проход продължава втори ден. След като вчера снежните тапи под билото бяха пробити, днес е в ход обрушване на склоновете от натежали снежни козирки и опесъчаване на платното.

Действията са в ход, и от северната, и от южната страна. От районната пътна служба в Троян обясниха, че се надяват на трайно решение на проблема.

В инвестиционната програма на пътната агенция били заложени намерения за изграждането на инженерни съоръжения, които да обезпечат целогодишното преминаване през прохода. Процедурата обаче е в застой заради пандемията.

Въпреки че движението през прохода е забранено някои водачи нарушават забраната.

„Това вече зависи от първите 7 години“, коментира в ефира на bTV Стоян Пеловски, който е главен специалист на Районната пътна служба – „Има участъци, в които не е премахнат леда до край. Днес това ще се случи и до края на работното време ще бъде отворен пътя официални“, добави той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!